W celu zapewniania optymalnej funkcjonalności serwisu korzystamy z plików cookies! Dowiedz się więcej lub zamknij tą wiadomość.

×

Starmann

Szczotki z naturalnym włosiem

Szczotki z naturalnym włosiem

Wejdź do sklepu

Akcesoria i przybory do golenia

Akcesoria i przybory do golenia

Wejdź do sklepu

O brzytwach

Główne elementy składowe brzytwy:

  1. Klinga
  2. Okładki
  3. Nity – zazwyczaj występują dwa lub trzy nity, nit trzeci – środkowy, nazywany jest „stop ostrze”
  4. Klin między okładkami

Elementy składowe klingi:

  1. Czubek / nos brzytwy
  2. Grzbiet
  3. Szyja
  4. Ramię
  5. Ostroga – nazywana małpim ogonem
  6. Pilnik
  7. Ostrze (żądło)
  8. Piętka (koniec brzytwy)

Klinga

Najczęściej wykonywana ze stali węglowej, stopowej lub nierdzewnej. Producenci brzytwę na ogół podają tylko ogólne informacje dotyczące rodzaju stali, z jakiej powstało ostrze. Pozostałe, dokładne dane objęte są tajemnicą zawodową producenta.

Podział brzytew ze względu na rozmiar oraz szerokość ostrza (klingi):

  1. Brzytwy wąski – o szerokości ostrza 9-18 mm, oznacza się:
  • 3/8” – od ok. 9 do ok. 10 mm
  • 7/16” – ok. 11 mm
  • 4/8” – od ok. 13 do ok. 14 mm
  • 9/16” – ok. 15 mm
  • 5/8” – od ok. 16 – ok. 17 mm
  • 11/16” – ok 18 mm
  1. Brzytwy szerokie – o szerokości ostrza powyżej 18 mm, oznacza się:
  • 6/8” – ok. 20 mm
  • 7/8”- ok. 23 mm
  • 15/16”- ok. 24 mm
  • 8/8” – ok. 26 mm

W zależności od producenta mogą występować niewielkie różnice w poszczególnych grupach brzytew, dotyczące ich szerokości, różnice te mogą dochodzić do około milimetra.

Ostrzenie, konserwacja i sposoby przechowywania brzytwy

Ostrzenie:

Ostrze brzytwy po pewnym czasie użytkowania staje się tępe, co jest wyczuwalne podczas golenia. Wówczas należy je naostrzyć i w tym celu można stosować różnego rodzaju kamienie (naturalne lub sztuczne), wypróbowane i przystosowane do ostrzenia marmurki (nazwa potoczna kamieni, jak również różnego rodzaju ostrzałki miękkie, tj. pasy skórzane, parciane, ostrzałki do tego przystosowane, dwustronne z rączką (wiosła) oraz ostrzałki dwustronne na klockach z drewna, obciągniętych odpowiednio wyprawioną skórą.

Sposób postępowania podczas ostrzenia na  „marmurku” (kamień)

Kładziemy marmurek poziomo na równym podłożu, np. na stole. Zwilżamy powierzchnię wodą, na której będzie ostrzona brzytwa. Następnie, trzymając brzytwę palcami za jej ramię, kładziemy klingę płasko (poziomo), tak aby jej grzbiet oraz ona sama przylegała do kamienia (prostopadle). Im większa szerokość kamienia, tym łatwiejsze i szybsze ostrzenie, ponieważ klinga przylega do kamienia na większej powierzchni. Ostrzenie odbywa się przez przesuwanie klingi (ostrzem – żądłem) po kamieniu od siebie, a po odwróceniu klingi na grzbiecie – do siebie. Klingę należy przesuwać po kamieniu tak, aby była ostrzona równomiernie na całej swojej długości – od czubka brzytwy do piętki.

                               A                                                                                                                                  B

 

 

                               D                                                                                                                                   C

Przesuwamy ostrze po kamieniu od pkt A po skosie do pkt C, następnie odwracamy klingę na grzbiecie i przesuwamy ją tak, aby piętka ostrza znalazła się bliżej pkt B, a następnie przesuwamy ostrze po skosie do pkt D.  

Podczas wykonywania tych czynności woda powoli będzie przybierała kolor szary – świadczy to o powstawaniu „mułku szlifierskiego” i świadczy o tym, że ostrze brzytwy jest ostrzone. Gdy w trakcie ostrzenia klinga coraz bardziej przylega do kamienia, jest to sygnał, że zbliżamy się do etapu końcowego. Na koniec wycieramy klingę dokładnie do sucha i przystępujemy do ostrzenia na ostrzałce miękkiej.

Sposób postępowania podczas ostrzenia na ostrzałce miękkiej

Trzymając brzytwę palcami za jej ramię, kładziemy klingę płasko na ostrzałce tak, aby opierała się swobodnie swoim grzbietem i ostrzem o pas skórzany lub inną ostrzałkę, a następnie przesuwamy ostrze delikatnie z lekkim naciskiem, ale wyczuciem od siebie do przodu.

Następnie odwracamy klingę brzytwy na grzbiecie i przeciągamy jej ostrze z powrotem do siebie. Takie ruchy należy wykonywać co najmniej od 10 do 15 razy w jedną stronę. Postępowanie to jest identyczne bez względu na to, czy ostrzymy brzytwę na pasach, czy innego rodzaju ostrzałkach polecanych do szlifowania brzytew.

Pamiętajmy jednak, aby ostrzenie takie było wykonywane bez pośpiechu, z wyczuciem, należyta uwagą i ostrożnością, aby nie doprowadzić do pęknięcia ostrza brzytwy.

 

Konserwacja i przechowywanie brzytwy:

  1. Bezpośrednio po użyciu brzytwę należy dokładnie wytrzeć do sucha, aby nie doprowadzić do korozji.
  2. W przypadku, gdy brzytwa nie jest używana przez dłuższy czas, całą powierzchnię jej ostrza należy pokryć delikatną warstwą ochronną olejku do konserwacji.
  3. Nie należy dotykać palcami powierzchni ostrza brzytwy – na początku linie papilarne palców, pozostawione na powierzchni jej ostrza nie są widoczne, lecz po bardzo krótkim czasie odciski stają się widoczne.
  4. Brzytwa powinna być przechowywana w oryginalnym etui lub innym szczelnym opakowaniu zastępczym.
  5. Odpowiednio zabezpieczoną brzytwę należy przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, oczywiście w miejscu niedostępnym dla dzieci.